Gezond  jeZelf zijn.         

 

Familie opstellingen. 

Waar is een opstelling voor bedoeld ?

Een opstelling kan om verschillende redenen gedaan worden. Je hebt een vraag over jezelf, een probleem of een klacht. Door een opstelling te doen vraag je eigenlijk of er iets geheeld of duidelijk gemaakt mag worden in jouw systeem. In de opstelling wordt contact gemaakt met het antwoord of de oorzaak van het probleem of de klacht. Dit geeft inzicht en is helend.

Hoe wordt een opstelling gedaan ?

Het begint met een kort gesprekje: jij stelt je vraag en vertelt kort hoe je familie in elkaar zit (stamboom) en of er eventueel belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden  in de familie.
Dan kies je mensen uit de groep die voor jou iets gaan representeren, de zogenaamde representanten. Je kiest er bv. een voor je vader, je moeder en iemand voor jezelf. Je zet deze op een willekeurige plek in de zaal en gaat weer zitten. Jouw opstelling gaat dan beginnen.

Iedere representant krijgt automatisch toegang tot informatie en gevoelens die nodig zijn om zijn rol als representant goed te kunnen vervullen. Het lijkt alsof je naar een toneelstukje zit te kijken. Niets is minder waar: het gaat over jouzelf, je vraag en je familie!

Wat voor uitwerking heeft een opstelling ?

De uitwerking is verschillend; je kunt je bv. rustig, opgelucht, opgeruimd, energiek voelen direct na een opstelling. Alsof er een last van je gevallen is. Of je voelt dat dingen op zijn plaats zijn gevallen, je de boodschap van je ‘klacht’ begrepen hebt.
De tijd erna gaat de heling doorwerken op zielsniveau in het familie systeem. Ook je familieleden voelen onbewust dat er iets veranderd is. Het zou bv. kunnen zijn dat een familielid waar je al een lange tijd geen contact meer mee had je plotseling opbelt.
De representanten kunnen ook helende effecten ervaren bij thema's die hen raken.

Wat voor familie opstellingen zijn er ?

Er zijn een opstellingen waarbij een groep van 6 tot 20 personen bij elkaar komt in een zaal.

Het is ook mogelijk om een individuele opstelling te doen. Hier wordt dan met objecten gewerkt in plaats van representanten.

Is een familie opstelling zweverig ?

Verre van. De heling treedt pas op als de waarheid en eventueel de boodschap die in een opstelling getoond wordt herkend en erkend wordt! Let wel er wordt op het niveau van de Ziel gewerkt en die is soms anders dan wat we in ons dagelijks leven meemaken.

Is een familie opstelling doen spannend?

Vraag jezelf af of je een familie opstelling wilt doen. Voelt dit spannend? Dit is n.l. een ‘ja’ teken van je Ziel die er klaar voor is en dat er iets geheeld mag worden. Jijzelf moet je daar misschien nog bewust van worden. 

Voorbereiding.

Als je een opstelling gaat doen voor jezelf, dit betekend dat je een vraag hebt, dan is het goed om vooraf even bij een paar zaken stil te staan. Het gaat hier alleen om feitelijke zaken. Deze kunnen gebruikt worden bij het voorgesprek.

 • Maak een stamboom van je familie: het gezin waar je uit komt tot en met alle grootouders.

 • Zijn er levensbedreigende ziektes geweest?

  Is er in de familie sprake van een miskraam, abortus of vroeg overlijden?

  Zijn er mensen die op een niet natuurlijke dood zijn gegaan, door:
  - ziekte
  - oorlog
  - een andere oorzaak

  Zijn er familieleden uit het systeem geraakt door:
  - emigratie
  - vermissing
  - andere oorzaak

  Zijn er gebeurtenissen die levens veranderend zijn geweest?

Als je de vragen niet direct kunt beantwoorden kun je dit altijd nog bij anderen checken.